Van interieurconcept tot realisatie
Gratis verzending binnen Benelux
Grootste aanbod exclusieve haarden
Koploper in haard technieken
 • Nederlands
 • Alles over de bio-ethanol haard

  Julie - 24 / Apr / 2023

  Alles over de bio-ethanol haard

  Wilt u genieten van een mooi vlammenspel zonder dat een rookkanaal nodig is en voor minder uitstoot zorgt dan met de traditionele houtkachel of een haard op gas, dan is de bio-ethanol haard de perfecte vervanger. In deze blog leest u alles wat u moet weten over de bio-ethanol haard.

  Wilt u genieten van een mooi vlammenspel zonder dat een rookkanaal nodig is en minder uitstoot verzorgt dan met de traditionele houtkachel of een haard op gas, dan is de bio-ethanol haard de perfecte vervanger. In deze blog leest u alles wat u moet weten over de bio-ethanol haard.

  Wat is de brandstof 'bio-ethanol'?

  Bio-ethanol - ook wel gedenatureerde alcohol - is een volledig biologische brandstof die wordt gemaakt van mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Bij de verbranding van bio-ethanol komt grotendeels waterstof vrij. De verbranding van bio-ethanol vloeistof is veilig met weinig kans op geur bij gebruik van de juiste bio-ethanol vloeistof. Wel is het goed om te weten, dat alle type vuurbronnen (hout, gas, bio-ethanol, etc.) een geur afgeven. Dit wordt veroorzaakt door de verbranding van vuur in een (gedeeltelijk) gesloten ruimte.  

  Voordelen bio-ethanol haard

  Een bio-ethanol haard wordt ook wel de haard van de toekomst genoemd. Omdat gaswinning in Nederland verboden wordt, is bio-ethanol een perfecte vervanging. Deze vloeistof is gemaakt van natuurlijke producten als tarwe en riet. Het is milieuvriendelijk én duurzaam! 

  • Milieuvriendelijk: Een bio-ethanol haard wordt ook wel de haard van de toekomst genoemd. Omdat gaswinning in Nederland verboden wordt, is bio-ethanol een perfecte vervanging. Deze vloeistof is gemaakt van natuurlijke producten als tarwe en riet. Het is milieuvriendelijk én duurzaam! 
  • Echt vlammenspel: Wanneer u de bio-ethanol vloeistof in de haard aansteekt, ontstaat er echt vuur. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische haard. De echte vlammen zorgen voor een prachtig vuurbeeld.
  • Makkelijk installeren: Er hoeft geen rekening gehouden te worden met het plaatsen van een schouw of schoorsteen. Bio-ethanol haarden zijn namelijk afvoerloos. U kunt hem op elke gewenste plek in huis plaatsen en is makkelijk zelf te installeren.
  • Vuur regelen: Er zijn verschillende soorten bio-ethanol branders. Sommigen werken met een afstandsbediening waarmee de vlamhoogte geregeld kan worden. Andere haarden hebben een schuifklepje die open gezet kan worden voor een hoge vlam, of verder dicht kunt schuiven voor een kleine vlam.
  • Nieuwste technieken: Tegenwoordig worden er steeds meer slimme haarden ontwikkeld. Deze beschikken over de nieuwste technologieën waarmee de haard met een app bediend kan worden of kunt verbinden aan een Smart Home System. Hierdoor krijgt u meer inzicht in het haardverbruik en kunnen allerlei instellingen gemakkelijk geregeld worden vanaf een telefoon.
  • Warmte: Een bio-ethanol haard kan een woning flink verwarmen. Hoe groter de brander, hoe meer warmte er van af komt. Zo kunnen sommige haarden voor bijna net zoveel warmte zorgen als een traditionele houtkachel.

  Nadelen

  • Ventilatie-vereisten: Vlammen hebben zuurstof nodig. Hierdoor is het raadzaam om tijdens het branden altijd de ruimte te ventileren door je raam op een klein kiertje te zetten.
  • Ontvlambare brandstof: bio-ethanol vloeistof is licht ontvlambaar. Wees dus altijd voorzichtig en vul de haard nooit bij terwijl het vuur nog brandt of als het net gedoofd is. Daarnaast is het belangrijk om niet te morsen met de vloeistof en de brandstoftank niet té vol te doen.

  Op onze site vindt u allerlei soorten bio-ethanol haarden, zoals vrijstaande modellen of inbouwhaarden. Bekijk ons gehele aanbod aan bio-ethanol haarden hier.